Guláš
Nadchne vždycky

Gulášů jsou spousty druhů, každý ho dělá trochu jinak. To je pro Vás výhoda, protože téměř nejde zkazit, tak se toho nebojte a zkuste tenhle jednoduchý recept! Koukněte, jak to pěkně vypadá. :-)
Ingredience na 4 porce :
- 500g masa (jakékoliv, hovězí je vždy lepší, na Zélandu je často nejlevnější Rump steak)
- 4 střední cibule
- 1 červená paprika
- chilli papričky podle chuti
- 2 lžíce rajského protlaku
- půl plechovky rajčat (pasírovaná nebo drcená)
- 0,5l hovězího vývaru (i z kostky)
- mletá paprika
- česnek
- majoránka
- sůl
- pepř
- kmín
- chleba (nadrolený krajíc, může být i toustový)
Video:
Prosím omluvte kvalitu videa, toto je úplně první pokus o videorecept a nemám ambice s tím jít do televite. Na to naše zélandské vaření by to mělo být dostatečné. Ale příští video už bude určitě lepší. :-)
Postup:
- Na oleji osmahneme cibulku do tmava. Čím tmavší, tím lepší, ale nespalte ji.
- Když je cibulka dostatečně tmavá, přidáme maso a zprudka ho opečeme. Masem mícháme, aby se vypařila voda, kterou maso pustí, jinak by se maso začalo dusit a to ještě nechceme.
- Když je maso ze všech stran opečené a zatažené, sundáme hrnec z ohně a nasypeme mletou papriku. Zamícháme, vrátíme hrnec na oheň a přidáme protlak. Lehce osmahneme a zalijeme rajčaty a vývarem.
- Přidáme kmín, sůl a pepř. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme a dusíme až je maso téměř měkké.
- Když je maso téměř měkké, přisypeme podle potřeby nadrolený chleba a asi 15 minut povaříme.
- Přidáme česnek a majoránku, vypneme oheň, přiklopíme a necháme dojít.
- Guláš necháme vychladnout bez pokličky, občas promícháme a necháme ho odpočiout do druhého dne.
- Druhý den guláš ohřejeme, podle potřeby dochutíme a podáváme s chlebem, těstovinami nebo knedlíky, na které tu bude recept již brzy.