Svíčková
Jednoduchý recept na českou klasiku

Svíčková je vždycky ošidná. Každý ji vaří jinak a dokonce stejný člověk má často problém udělat ji vždy stejně. Navíc si pamatujeme, že o víkendu našim maminkám a babičkám zabrala svíčková vždycky 2 dny. A tak z ní máme podvědomě strach.
Dneska Vám ukážu, že se toho bát nemusíte. Výsledek sice nebude úplně jako od babičky, ale zvládne to úplně každý a po pár měsících půstu na Zélandu Vám bude připadat jako ta nejlepší, co jste kdy jedli. :-)Ingredience na 4 porce :
- 500g hovězího masa nakrájeného na kostky (berte nejlevnější Rump Steak, pokud zvolíte nějaký větší kus, můžete ho vařit vcelku)
- 150g celeru (anglicky celeriac, na Zélandu obtížně k dostání, nahraďte ho čímkoliv, co najdete - vodnice, tuřín, ředkev)
- 150g mrkve
- 150g pastiňák (parsnip)
- 2-3 lžíce cukru
- 1 cibule
- citron
- citronová šťáva z 1 citronu
- 3 bobkové listy
- 5-7 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření (pimento)
- smetana
- plnotučná hořčice
- máslo
- olej
- vývar (klidně z kostky)
Video:
Postup:
- Uvaříme maso. Maso vložte do studené vody a přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, stahněte teplotu a sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
- Když posbíráte pěnu, přidejte nepůl rozkrojenou neoloupanou cibuli, nať z pastiňáku, bobkový list, pepř a nové koření, osolte. Vařte dokud není maso měkké.
- V hrnci si rozpustíme máslo a olej, vložíme zeleninu nakrájenou na kostičky a přisypeme 2-3 lžíce cukru. Mícháme a necháme zkaramelizovat.
- Zkaramelizovanou zeleninu zalijeme přecezeným vývarem a krátce povaříme.
- Ponorným mixérem celou směs zozmixujeme do hladka. Pokud je potřeba, přilijeme vývar. Nezahušťujeme žádnou moukou, máme dostatek zeleniny.
- Přidáme maso, dochutíme hořčicí, citronem a solí. Všeho vždy dejte trochu a ochutnejte, kdyžtak přidejte.
- Přidáme 200ml smetany a máme hotovo.
- Nejlépe necháme uležet do druhého dne, nechte vychladnout za občasného zamíchání a uchovejte v lednidi. Druhý den znovu ohřejte a v případě potřeby dochuťte.